NEMESBIKK KÖZSÉG HONLAPJA VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA


Nemesbikkről

Főoldal
Köszöntő
Nemesbikkről
Közigazgatás
Közérdekű adatok
Intézmények
Sport
Szolgáltatók
Egyházak
Látnivalók
Pályázatok
Vissza az alap oldalhoz


FÖLDRAJZI ADOTTSÁGOK

Nemesbikk ma közigazgatásilag Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez, a Tiszaújvárosi Kistérséghez tartozik, a megyeszékhelytől Miskolctól délkeletre 36 km távolságra, a volt járási székhelytől Tiszaújvárostól mintegy 15 km-re nyugatra helyezkedik el. A község a Hejő menti síkságon terül el, melyet a Bükktől lefutó, vagy a Bükk lábánál eredő patakok szabdalnak fel. A terület valamikor a Hejő, a Sajó és a Tisza ártere volt, mocsarakkal, ártéri erdőkkel, dús füvű legelőkkel, rétekkel. A folyók szabályozása után a mocsarakat lecsapolták. Az erdők nagy részét kiirtották, a földek kiszáradtak. Nagy része ma már szántóföldi művelésre alkalmas.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG

Közúton: Tiszaújváros felől Oszláron, Miskolc irányából Mályi-Nyékládháza- Nagycsécs- Sajószöged-Hejőbábán keresztül közelíthető meg.Autópályáról Miskolc irányból: Miskolc északi határából a 3-as úton haladjon, a felsőzsolcai felhajtónál hajtson fel a Miskolcot elkerülő M30-asra, majd csatlakozzon E71/E79/M30, Budapest/Debrecen felé részben fizetős útra. Az elágazásnál tartson balra, kövesse a jelzéseket E79/M3/Nyíregyháza/Debrecen-Ondód irányába és csatlakozzon rá az E79/M3 fizetős útra. Hajtson ki a 164. számú hejőkürti kijáraton Tiszaújváros irányába (fizetős út) - majd forduljon balra az alsóbbrendű útra mely Nemesbikken halad át.

Miskolc Déli városrész felől Miskolc-Görömböly- Szirmai körforgalom után haladjon egyenesen majd jobbra térve az M3-as autópályán Hejőkürti lehajtóig haladjon, majd innen a Tiszaújváros irányába a sztádaösszekötőn haladva balra Nemesbikk jó minőségű alsóbbrendű úton közelíthető meg.

Tömegközlekedés: A településre a Borsod Volán menetrend szerinti járatot közlekedtet.

Vasúton:
A legközelebbi vasútvonala a Nyékládháza- Mezőcsát szárnyvonalon található. Legközelebbi vasútállomása Hejőbábán van.


TELEPÜLÉS NEVÉNEK EREDETE

Nemesbikk elnevezése a bükk (bikk) fanév származéka, mely valószínűleg egy személynévi áttétellel vált helynévvé. A középkortól egészen a 19. századig nagyrészt nemesek lakták. Tulajdonképpen innen eredeztethető a község neve is (Nemesbikk), melynek első említése 1221-ből való a Váradi Regestrumból, ahol az Örsur nemzetség birtokaként jegyzik.

TÖRTÉNETI LEÍRÁS

A török uralom alatt egy felégetés után hódoltsági területté válik, és adót fizet az egri bégnek. A település közvetlen szomszédságában feküdt Hejőtó (Parasztbikk) falucska, ahol túlnyomórészt jobbágyok és zsellérek éltek, akik ugyan nem tartoztak a jómódúak közé, de a szegények közé sem. A Parasztbikk Nemesbikk része volt, mely a tatárjáráskor elpusztult, majd újjáépült, és végül a XVII. század végén pusztult el teljesen, és véglegesen.

Település fejlődése

2002. december 5.-én került átadásra a Füzesabony Polgár viszonylatú autópálya, így Budepestre való eljutás mintegy 170km-re csökkent a Hejőkürti felhajtó használatával.
Jelentősen javította az M3-as autópálya közelsége mellett Nemesbikk elérhetőségét, Tiszaújvárossal és a kistérség többi településével való közúti kapcsolatot a 2006 szeptember 26-án átadott sztrádaösszekötő, amely az M3-as autópálya hejőkürti felhajtó ágát köti össze a Tiszaújváros határában épült körforgalommal. A beruházás alig 1,5 év alatt készült el, és mintegy 3 milliárd forintba került. A program keretében épült meg a Mezőcsát és Tiszapalkonya közötti 3313-as számú országos összekötő út Oszlárt és Tiszapalkonyát elkerülő szakasza is, valamint az M3-as autópálya és a 35-ös főút közötti, több településen áthaladó szakaszt is felújították.
Nemesbikk településképe rendezettséget mutat: a 100%-ban portalanított , gondozott utaknak, a viszonylag rendezett lakóépületeknek, közterületeknek és a rendezett külsővel-belsővel rendelkező közintézményeknek köszönhetően. A településen élő népcsoportok: A település lakosságának 94%-a magyar, 6%-a cigány nemzetiségűnek vallja magát.


STATISZTIKAI ADATOK

Terület: 2410 ha
Lakosok száma: 987 fő
Lakások száma: 320
GPS koordináták: 47.88983, 20.96965
EOV koordináták: 793739, 284671


INFRASTRUKTÚRA

Nemesbikken az első köztéri játszótér 2012. április 25-én került átadásra. A játszótér a helyi Művelődési Ház mögötti füves területen az FGSZ Földgázszállító Zrt. adományából, a dolgozók közreműködésével épült.

Nemesbikken kiépített a villany, a vezetékes ivóvíz-és a gázhálózat. A szennyvízhálózat kiépítésére az önkormányzatnak több év óta nem sikerül pályázati támogatást szereznie, így annak kiépítését nem tudta megvalósítani.
A településen az utak portalanítottak.
A szilárd kommunális hulladékgyűjtés központosítottan megoldott, a szelektív hulladékgyűjtés hulladékszigettel bevezetésre került. A hulladékszállítást az AVE Miskolc KFT végzi.


TESTVÉRTELEPÜLÉS

2000-től szoros együttműködés jött létre a Nemes nevű községekkel. Ennek a kezdeményezésnek Nemesbikk aktív résztvevője, úgy is mint az északi régió egyetlen Nemes elnevezésű települése.