Egyházak - Református Egyház

REFORMÁTUS EGYHÁZ

NEMESBIKKI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG

Cím: 3592 Nemesbikk, Alkotmány tér 18.
Tel: 06-49-458-814
E-mail: nemesvictor@freemail.hu

Református lelkész: Victorné Kardos Erika

Ülőhely: 700 fő
Állóhely: 100 fő

Neve 1292-ben felbukkant, 1332-ben templomos hely. A XVI. században reformátussá lettek lakói, 1595-ben az összeírás református templomukról szól. A végzetes mezőkeresztesi csata (1596) következtében 40 másik faluval együtt elpusztult a falu, de 1616 körül újra népesült református lakókkal.
Forrás: www.tirek.huAz egyhajós, késő barokkstílusú templom 1880 körül épült. Hajója ívesen záródik, egyetlen homlokzati tornya a főhomlokzat előtt áll. Szószéke és a padok csak 1790 körül készültek el. Legutóbb 2005-ben volt felújítva.
A templom épülete műemléki védelem alatt áll 1128 törzsszámon és 3003 KÖH azonosítószámon.
" Az orgonát a komáromi Sachs (Sax, Schack) János - polgári orgonacsináló - építette 1839-ben a lévai református templomba. Nemesbikkre 1909-ben vásárolta az énekkar 800 koronáért.
A homlokzati ón sípokat az I. világháborúban rekvirálták. A hiányt a későbbiekben az általános gyakorlat szerint horgany sípokból pótolták.
A hangszer egymanuálos, 8 regiszteres, pedálos. Tizenkét hangos rövidoktávos pedálműve bár erőt ad a hangzásnak, nincs kiépítve a szokásos basszus-mélységben. Az orgona gépezete mechanikus csúszkaládás szerkezet. Az orgonaház mögött külön ládában áll a két ékfúvó, amelynek taposóit két személy (akár diák) működtette az 1977. évben vásárolt motor beépítéséig.
A hangszer a klasszikus kori magyar orgonaépítészetet képviseli, amely a kiépített principál-karral a hangszín-összeállításban (diszpozícióban) a barokkra utal vissza.
Az orgonaház klasszicizáló. A közép felé csökkenő magasságú homlokzati sípmezőket gazdagon tagolt, golyvázott párkányzat koronázza, amelyet vázák, illetve középen egy líra díszít. „
Forrás: www.hermanotto.com Hajdók Judit


I. VILÁGHÁBORÚS EMLÉKMŰ
A református templomkertben található az I. Világháborús emlékmű

TEMETKEZÉS

A temető a református egyház tulajdonában van. A területet az önkormányzat gondozza.
A temetőben található a II. Világháborús emlékmű.


BÉTHEL REFORMÁTUS SZERETETOTTHON

Cím: 3592 Nemesbikk, Petőfi u. 15.
Tel.: 49/458-812
Igazgató: Victor Dániel
Mobil: 30/219-5315
Az intézmény alapításának éve: 1995
Az intézmény fenntartója: Magyarországi Református Egyház Zsinata
Férőhelyek száma: 56 fő
Az ország egész területéről fogadják az idős embereket. Cél az idősek otthonában elhelyezett személyek életkörülményeinek javítása, életminőségük növelése. Bekerülés lehetősége a jogszabályokban foglaltak szerint.
A Nemesbikki Református Szeretetotthont 1995-ben alapította meg a Magyarországi Református Egyház Zsinata. Az otthon három szinten, tetőtér-beépítéssel, felújítva, esztétikus kivitelezéssel várja lakóit, jól felszerelt, építészeti megoldása korszerű. Az intézmény a bentlakásos ellátás keretein belül biztosítja az ellátást, ápolást-gondozást. Az ellátás körülményei: Jelenleg 56 lakó él itt egy-, illetve kétágyas szobákban. Összesen 40 lakószoba került berendezésre. Minden szobában van hideg-meleg vizes mosdókagyló, központi fűtés, szintenként tágas társalgó. A folyosókról nemenként nyílnak a vizesblokkok. Nagy kert tartozik az otthonhoz, a gondozott udvart díszállatok (pulykák, pávák, galambok, vadkacsák, gyöngytyúkok, fácánok) népesítik be. A kert termései befőzésre kerülnek, ez biztosítja a házias jellegű étkezést.A lakók saját ruházatukat használják, de szükség esetén az intézmény pótolja az elhasználódott ruhaneműt. Az intézmény légköre testvéri, a vallásgyakorlás lehetősége szervezett formában is biztosított. Gyógytornász, fodrász, pedikűrös látogatja az intézményt szolgáltatásaikkal.

A mentálhigiénés ellátást, lelki gondozást lelkész, ill. a helyi gyülekezet lelkipásztora végzi, de az otthon jellegéből fakadóan minden munkatárs részt vesz a mentálhigiénés munkában. Ez teszi lehetővé, hogy a mentálhigiénés ellátás nagyon személyre szabottan történhessen, egyedi igényeket is figyelembe véve, az ápolás-gondozás folyamatába ágyazottan. Rendszeres orvosi ellátás heti négy órában biztosított, szakorvosi ellátás igény szerinti megszervezése is megtörténik. A foglalkoztatás szervezett, önkéntes alapú, a közösségi életben való aktív részvétel lehetősége biztosított (csigatészta-készítés, kerti munka, állatgondozás, konyhai segítés). Hétköznap reggelenként áhítat, keddenként bibliaóra, vasárnaponként istentisztelet kerül megtartásra. Évente néhány alkalommal távolabbi kirándulásokat szerveznek, elsősorban a természeti és történelmi témák érdeklik a lakókat. Irodalmi kör is működik az otthonban. A húsvét, a karácsony az otthon minden tagjának közös ünnepe.
Forrás: reformatus.hu/adattar/intezmeny/szocialis/23.pdf

 


© 2012-2019 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.